Vårarbete 2016.


Skrovet hade fått massor med sprickor som slipades ner djupt och spacklades, först med glasfiberspackel, och sedan med vanligt polyesterspackel (bilspackel).
Här blir kanterna runt glasfiberspacklet nermattade för att ge bra fäste åt bilspacklet.

Efter några dagars slipande och spacklande målades skrovet.Trevlig vinkel. Båten ser färdig ut på den här bilden, trots att allt jobb med bottnen är opåbörjat.

Det mesta av bottenfärgen togs bort med högtryckstvätt utrustad med munstycke med roterande stråle. Sedan skrapades och slipades resten bort.
Bottnen målades med Hempels Light Primer, en epoxygrund i två lager, och sedan målades en hård bottenfärg på fören och på skrovsidorna under vattenlinjen.Till sist målades hela bottnen två varv med en mjuk bottenfärg, Hempels Ecopower Cruise kopparfri färg, som kan målas på aluminium. Denna färg hette ännu ifjol Mille Alu Baltic, och har nu alltså nytt namn.


Då båten köptes fick vi med en gösstake, även kallad lanternmast, skrytmast etc. Den såg inte så intressant ut, men ankarlanternan saknades, så det blev aktuellt att reparera den, och se till att alla lanternorna är i skick.


Gösstaken slipades ner till rent trä och lackades åtta-nio gånger. Nya lanternor monterades, även topplanternan eftersom den sett sina bästa dagar.
Efterson gösstaken är monterad där solpanelen suttit, är denna nu borttagen. Eventuellt kommer den att monteras längst bak på doghouse taket istället.


Då oljan tömdes ur drevet på hösten var det vatten i den. Propelleraxeltätningen skulle bytas. Då arbetet påbörjades, syntes det att olja hade läckt runt hela propelleraxellagerhuslocket.
En enkel utdragare tillverkades och gjorde arbetet att få bort propelleraxeln enkelt. Alla tätningar byttes och nya zinkanoder monterades.Förr har vi saknat grabbräcken på kajutataket eller rufftaket, men nu finns de där. Chrissan har också sytt på grabbräcken (-tampar?) på kapellet, så nu kommer det att kännas mycket tryggare att gå på skarndäck.
Luckan togs bort, slipades och lackades.


Drevet fick vårservice. Nya propelleraxeltätningar, ny olja, givetvis, och smörjning av knutkorsen. Sedan montering och ny skyddsfärg i den märkliga kulören "Volvo Gray", som är alldeles för mörk.
Under däcket syns den breda tejpen som skall hindra att lack rinner ner på det vita skrovet.Då delar i inredningen, och däcket lackats, började det äntligen kännas som om båten snart kan sjösättas.
Ett projekt som är kvar är bärplanen som planerats under vintern. Dessa kompenserar att aktern blir smalare akterut, och alltså bär sämre än idealet. Dessutom är bärplanen nerbockade i sidorna, och skall fungera som fenor för bättre riktningsstabilitet, och samtidigt hålla vattnet under aktern för att bära ännu bättre. Blir intressant att se hur de fungerar i praktiken.

Bärplanen monterades färdigt, klistrades med epoxy och glasbollar mot skrovet och skruvades fast, sedan målades med epoxy och bottenfärg. Kärran fick nya trädelar och målades svart.
Allt städades, skurades, putsades och fixades. Alla husgeråd diskades, motorn provstartades och impellern monterades, en massa detaljer sköttes om, verktygsförrådet gicks igenom...
Klart för sjösättning
(Midsommardagen 2016)Äntligen sjösatt, ligger hon och pryder sin plats vid hemmabryggan.

Första turen gjordes bara en stund efter sjösättningen, och kosan styrdes mot Kopparfuruskär, där vi förtöjde tillsammans med Stig & Nina och deras Nordic 79Framtiden om babord, forntiden om styrbord.


Som brukligt är, utgjordes en stor del av sommarens båtupplevelse av grillad korv och allehanda goda tillbehör. Knappt att man har tid att vara med på bild!
Plättstekning stod på menyn ett flertal gånger också. Med jordgubbssylt och sprutgrädde, givetvis.En grynig bild av ett mäktigt moln som hängde en bit från Kopparfuruskär. Denna lilla hamn, ägd av Håll Skärgården Ren rf, har varit ett favoritutflyktsmål denna sommar
(Juli 2016)

I juli togs beslutet att byta båt, och här är annonsen på
nettivene.com
Patricia såldes till ett par i Helsingforstrakten i september.


  Introduktion   Sensommar 2014   Vinterarbete och sommar 2014-2015   Vårarbete och sommar 2016
Patricia II   Vinterarbete 2016-2017   Sommaren 2017   2018